backlink profiel verbeteren

Backlink profiel verbeteren, voorkom Google Penalty

backlink profiel verbeterenHoe kun je je backlink profiel verbeteren voordat er een nieuwe Google update aankomt onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”!

Google begon met de Penguin updates in april 2012. In mei en oktober van 2012 waren er 2 kleine updates, en nu wordt er op korte termijn de Google Penguin 2.0 update verwacht. Spammerige websites zullen nu nog harder worden aanpakken in een poging om nog betere zoekresultaten voor te schotelen aan de gebruikers van de Google zoekmachine. Om te voorkomen dat jouw website straks zakt in zoekresultaten geven we hieronder een aantal tips.

Zorg voor backlinks en content van kwaliteit

De nieuwe Penguin-update gaat webspam hard bestraffen. Sites met een backlink profiel van lage kwaliteit lopen grote risico’s. Een backlink is namelijk een soort referentie naar jouw site en die hoort relevant te zijn en van een betrouwbare bron. Je hebt kans dat Google jouw website in zo’n geval ook als webspam beoordeelt. In de eerste plaats moet je natuurlijk zorgen voor content van hoge kwaliteit, want kwaliteit is wat Google zijn gebruikers wil bieden. Google zal de kwaliteit van je content meten aan de hand van time on page, aantal shares en comments op je berichten. Zorg er daarnaast voor dat je geen duplicate content op je site hebt en dat je ver wegblijft je teksten volstoppen met zo veel mogelijk zoekwoorden. De kwaliteit op je eigen site heb je zelf in de hand. De kwaliteit van sites die naar jou linken niet. Wees daarom extra voorzichtig met linkbuilding.

Backlink Profiel Analyseren en Zo nodig Aanpassen

Wat moet je nu doen om je backlinkprofiel gezond te maken en te houden? Het eerste wat je te doen staat is dat je jouw backlinkprofiel moet analyseren met bijvoorbeeld Ahrefs.com, Link Explorer, SEO Spyglass, MajesticSEO of Raven Tools. Links van lage kwaliteit moet je proberen te verwijderen of aan te passen.

Backlinks van pagina´s met lage kwaliteit kun je herkennen aan:

 • Lage Domain en Page Authority (Kwaliteitsfactor ontwikkeld door SEOMoz)
 • Lage AC Rank (Kwaliteitsfactor ontwikkeld door Raven Tools)
 • Lage Citation Flow & Trust Score volgens Majestic SEO´s standaard
 • Sites met een hele hoge Alexa-rank (en dus weinig bezoekers).
 • Lage PageRank
 • Geen relevantie met jouw niche
 • Je algehele indruk van de kwaliteit van de site (design, content etc.) is beneden modaal
 • De website bevat “site wide links” (links die op elke pagina terug komen)of blogroll links (links aan de zijkant van de site welke vaak ook op elke pagina terugkomen)
 • Vermijd backlinks van websites die alleen voor SEO-redenen zijn opgezet, de sites moet content bevatten die interessant is voor bezoekers.
 • Probeer af te wisselen met je anchor teksten
 • Zorg dat je geen backlinks hebt van sites of pagina die gaan over gokken of erotiek
 • Vermijd backlinks van sites die nieuw zijn (tenzij ze nog gaan groeien)
 • Vermijd backlinks van sites op dezelfde server (deze sites hebben een IP-adres of C-Class dat gedeeltelijk overeenkomt)
 • Zorg dat het overgrote deel (meer dan 80%) van je backlinks bestaat uit backlinks vanuit het target gebied, dus met een IP-adres uit Nederland wanneer je in Google.nl wilt scoren en de taal op je site Nederlands is.
 • Zorg voor een nog beter gevarieerd link profiel door verschillende soorten backlinks te verkrijgen. U kunt dit goed nagaan door uw backlink profiel in csv-bestand te downloaden van Open Site Explorer en vervolgens in te laden in Link Detective. Het resultaat wat u dan ongeveer krijgt, kunt u hieronder zien.
Link type overzicht backlink profiel
Link type overzicht van een backlink profiel

Hoe backlinks van lage kwaliteit verwijderen?

Er zijn zoals hiervoor vermeld verschillende online tools beschikbaar waarmee je jouw backlinkprofiel kunt checken. Mijn tip is om in een spreadsheet alle slechte links te vermelden en ze 1 voor 1 af te gaan en de webmaster aan te spreken met verzoek tot aanpassing of verwijdering eventueel tegen betaling wanneer de link echt heel slecht is of het budget dit toelaat.

Er is natuurlijk nooit garantie dat alle slechte backlinks naar je site verwijderbaar of aanpasbaar zijn. Zorg er daarom in eerste instantie voor dat je nooit slechte links aanmaakt en als je je SEO uitbesteed dat je met een betrouwbaar SEO bedrijf in ze gaat met een bewezen portfolio en verifieerbare reviews. Ook kun je je SEO bedrijf vragen waar zij hun backlinks vandaan halen en hoe zij een goed link profiel neerzetten. Wanneer je link profiel er netjes uitziet en geen spammerige links bevat dan hoef je je geen zorgen te maken en kun je je wellicht een beetje verheugen op de Google Penguin 2.0 update tenzij je bij de onschuldige slachtoffers gaat vallen want die zijn er ook wanneer de bezem door de algoritmen worden gehaald.

Vergelijkbare berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties